eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Ennek nem fognak örülni a trópusi üdülőhelyek szerelmesei

Egy amerikai kutatóintézet tanulmánya alapján 2100-ra rendkívül kedvezőtlen hatásai lesznek az éghajlatváltozásnak, ami miatt várhatóan drasztikusan lecsökken a szabadtéren tölthető napok száma a világ több népszerű nyaralóhelyén.

Egy amerikai kutatás szerint az éghajlatváltozás miatt az évszázad végére az északi országokban élők már akár a tél elején élvezhetik a napsütéses tavaszias időt, a délebben található országokban pedig várhatóan egész évben kevesebb mérsékelt hőmérsékletű, kellemes nap lesz – írja a Bloomberg beszámolója alapján a Portfolio.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Journal of Climate című folyóiratban megjelent tanulmánya az éghajlatváltozás hosszú távú hatásait vizsgálta a turizmusra, illetve a világ egyes úti céljaira vonatkozóan. A kutatás ötven klímamodell adatait kombinálva mutatja be, hogy 2100-ra hogyan fognak változni a szabadtéren eltölthető napok a különböző turisztikai célpontokon.

Arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszországban, Kanadában és más északi országokban a jövőben több szabadtéri nap állhat majd az emberek rendelkezésére a kellemes idő miatt, ugyanakkor az olyan fejlődő országokban, mint például Elefántcsontpart, kevesebb szabadtéri nappal kell majd beérnie a lakosságnak.

Mindezek alapján hatalmas hőmérsékleti egyenlőtlenség rajzolódhat ki az északi és a déli országok között.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a várható éghajlatváltozás hogyan befolyásolja a turizmust, az utazási szokásokat, illetve az úti célok kiválasztását. A legnagyobb változások a trópusi országokat érinthetik. A Dominikai Köztársaságban például a tanulmány alapján 2100-ra 124 nappal kevesebb lesz a szabadtéri napok száma, mivel egész évben ötven százalékkal csökkenhet a kellemes hőmérsékletű napok száma.

A népszerű nyaralóhelyek közül Mexikóban, Indiában, Thaiföldön és Egyiptomban is hasonló csökkenésre lehet számítani az évszázad végére – évi 55 és 86 nap között. Az Egyesült Arab Emírségek is az éghajlatváltozás egyik nagy vesztese lehet: várhatóan évi 85 napot veszít a jó időből, nem számítva az esős időszakok lehetséges növekedését, ami miatt nemrég óriási fennakadások voltak a dubaji repülőtéren.

Ezzel szemben például Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria az eddigiekhez képest melegebb tél miatt 18 és 60 nap közötti szabadtéri napot nyer 2100-ra.

A mediterrán térségben Görögország a becslések szerint 2100-ra több mint harminc napot veszít a szabadtéren eltölthető napok számából a májustól szeptemberig tartó forró nyári hőmérséklet miatt.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×