eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Infostart

Szakértő: a szélsőséges időjárás egyszerre okoz aszályt és árvizeket

Az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel sújtja Európát, ami a tartós szárazság mellett a hirtelen lezúduló özönvízszerű esőzésekben is megmutatkozik.

„Folyamatosan nőnek a vizek kártételei, a tavalyi európai árvizekben hatmilliárd eurós kár keletkezett, és kitelepítésekre is szükség volt. A jelenség egyik oka az éghajlatváltozás, a másik a vízgyűjtő területeken bekövetkezett változásokból ered” − mondta Bíró Tibor az InfoRádióban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy 1998 óta emelkedő árvízszinteket lehet tapasztalni, miközben az egymást meghaladó legmagasabb vízszintekhez nem párosul a vízhozamok növekedése. Szerinte a védekezésben nem elég töltésmagasításokban gondolkodni, hanem fokozni kell a medrek, hullámterek levezető képességét.

„Ha a töltéseket tovább emelnénk, egyre magasabb vízoszlopok alakulnak ki, ami kedvezőtlen folyamat, megjelennek a nagyobb mennyiségű szivárgó vizek a mentett oldalon. Ez számos problémát jelent, újra kellene építeni a hidakat, szivattyútelepeket” − mondta a szakértő, és hozzátette: az Európai Unióban alkalmazott árvízi kockázatkezelési elv szerint területenként kell értékelni, hogy mekkora a valószínűsége az árvíz kialakulásának, az így kapott adatok alapján kell az árvízvédelmi szakaszokat fejleszteni. A legfontosabb viszont az, hogy nem szabad megakadályozni az árvíz levonulását, ami a hullámterek beépítettségével erős összefüggésben van.

Bíró Tibor arról is beszélt, hogy a beépült hullámterek gyakran már nem állnak védelem alatt, sok olyan szakasz van, ahol hiába tesznek meg mindent a vízügyi szolgálatok, nincs sok értelme a munkájuknak, hiszen az a kár, amit megelőzhetnek, sokkal kisebb, mint az a védekezési költség. A szakértő kitért arra is, hogy a magántulajdon gyakran akadályozza az árvízvédelmi tevékenységet, a tározók tervezésénél nehézséget okoz a kisajátítás, a már működő árapasztásra alkalmas tározók esetében, ha el kell önteni a területeket, akkor kártérítést kell fizetni az ott gazdálkodóknak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

a dombvidéki, hegyvidéki vízfolyásoknál fokozódó villámárvizekre kell fölkészülni.

„Ezeken a területeken is várható, hogy rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék hullik le, nagyobb intenzitással, miközben a vízrendezési célokat a mezőgazdasági tevékenység sem feltétlenül tartja szem előtt. A vízügyi szolgálatnak nemcsak a klímaváltozással van gondja, hanem a vízgyűjtő területeken bekövetkezett változásokkal is” − fejtette ki Bíró Tibor.

Az aszály miatti vízhiánnyal kapcsolatban azt mondta, a víztöbbletet és a vízhiányt együtt kell kezelni, de a völgyszelvények hiányában Magyarországon nem lehet olyan nagy dombvidéki tározókat építeni, mint Ausztriában vagy Szlovéniában. A körtöltések építése és üzemeltetése nagyon költséges, és a magántulajdon sérelme is fennáll. A szakember szerint megoldást jelenthet a víz visszatartása a medrekben, ebben az esetben azonban a természetvédelmi érdekek sérülhetnek.

„Nagy gond, hogy a magas energiaárak mellett gazdaságtalan szivattyúzni a vizet. Számos ágazat igényli a vizet, többek között a természetvédelem is, de ha állandóan emeljük a vizet, az növeli a karbonlábnyomot. Arra kellene fölkészülnünk, hogy amikor a visszafolyásainkon kis-közepes árhullámok érkeznek, azokat fel tudjuk használni aszályos időszakban vízkészletként” − fejtette ki.

Bíró Tibor arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a vízkészletek 75 százaléka a Duna völgyében van, és csak 25 százaléka a Tisza völgyében, a mezőgazdasági vízigény elsősorban a Tisza völgyében jelentkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×