eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Lezárt urna az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Itt a vége: eldőlt, hány listára szavazhatunk az EP-választáson

Péntek 16 órakor járt le a határidő, addig adhatták le az ajánlásaikat az EP-választáson indulni szándékozó pártok.

A péntek délutáni határidőre 13 párt jelentette be az EP-listáját – válaszolta a Telex megkeresésére a Nemzeti Választási Iroda. Az NVI honlapján 16 órakor még csak tizenegy lista szerepelt, de estére tizenkettedikként a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppárt, tizenharmadikként pedig az az Új Alternatíva Párt is felkerült.

A pártoknak legalább 20 ezer érvényes aláírást kellett összegyűjteniük két hét alatt, hogy elindulhassanak a június 9-i európai parlamenti választáson. A választási iroda 36 jelölő szervezetet vett nyilvántartásba, de ezek töredéke tudta csak megugrani az első akadályt.

Közös listát a Fidesz és a KDNP (jelöltek száma 63), valamint a DK, az MSZP és a Párbeszéd állított (jelöltek száma 61), önállót pedig a Mi Hazánk (jelöltek száma 63), a Tisza Párt (jelöltek száma 12), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (jelöltek száma 9), a Megoldás Mozgalom (jelöltek száma 7), az LMP (jelöltek száma 14), a 2RK Párt (jelöltek száma 23), a Momentum (jelöltek száma 30), a Jobbik (jelöltek száma 16) és a Nép Pártján (jelöltek száma 5), a MMN (jelöltek száma 8) és az Új Alternatíva (jelöltek száma 2) indít.

Mint ismeretes, a Fidesz–KDNP mindössze néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti (EP-) választáshoz szükséges 20 ezer aláírást – jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója április 20-án, de csak múlt szombaton vették nyilvántartásba a közös listát.

Másodikként a Mi Hazánk Mozgalom EP-listáját vette nyilvántartásba az NVI április 30-án, de még aznap bejelentette az EP-listáját Magyar Péter pártja, a Tisza Párt. Szintén kedden végzett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom is. Több mint 60 ezer ajánlást adott le csütörtökön a Dobrev Klára vezette DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség, és az LMP is sikerrel vette az akadályt. Végül pénteken a Vona Gábor vezette Második Reformkor, a Momentum és a Jobbik-Konzervatívok és Jakab Péter pártja, a Nép Pártján is átadta a választási irodának az ajánlásokat.

Az utolsó pillanatig kérdés volt, hogy mi lesz a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárttal. Szalmba Botond, az MMN kampányfőnöke végül a határidő előtt negyed órával a közösségi oldalán jelezte: leadták az összegyűjtött, előírt számú ajánlást.

Az ajánlásokat a választási iroda ellenőrzi, és legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a listákat, amennyiben mindent rendben találnak.

Egy listán legfeljebb 63 jelölt lehet, vagyis háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt ember neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni pedig csak május 3-án 16 óráig lehet. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről –, akkor a helyére a listán soron következő lép.

A pártok listavezetői a következők:

  • Fidesz-KDNP: Deutsch Tamás;
  • Mi Hazánk Mozgalom: Toroczkai László;
  • Tisza Párt: Magyar Péter;
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Le Marietta;
  • Megoldás Mozgalom: Huszár Viktor;
  • DK-MSZP-Párbeszéd: Dobrev Klára;
  • LMP: Ungár Péter;
  • Momentum: Donáth Anna;
  • Második Reformkor: Vona Gábor;
  • Jobbik-Konzervatívok: Róna Péter;
  • Nép Pártján: Jakab Péter;
  • Mindenki Magyarországa Néppárt: Márki-Zay Péter.

A Nemzeti Választási Bizottság péntek esti ülésén már ki is sorsolták a bejelentett EP-listák sorrendjét, erről bővebben itt írtunk.

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelölteknek május 6-án 16 óráig kell bejelenteni indulási szándékukat a helyi választási bizottságnál, a vármegyei listát állító jelölőszervezetek pedig május 7-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×