eur:
386.1
usd:
357.62
bux:
69219.73
2024. május 14. kedd Bonifác
Konténerszállító hajó a baltimore-i Francis Scott Key híd acélszerkezetének roncsai alatt 2024. március 26-án, miután az éjjel a teherhajó az acél tartóoszlopnak ütközött, és a híd összeomlott. Eddig két embert mentettek ki a Patapsco folyóból, hat másikat még keresnek. Víz alatti radarok több járművet jeleztek a folyó mélyén.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Életmentő hősök a baltimore-i hídon – a szennyezett üzemanyagot vizsgálják

Hősként emlegetik a baltimore-i hídkatasztrófát okozó konténerhajó legénységét. A személyzet vészjelzést adott le, hogy irányíthatatlanná vált a hajó, aminek nyomán másfél perc alatt lezárták a hidat. Emiatt valószínűleg kevesebb az áldozat.

Videók és hangfelvételek is napvilágra kerültek a Francis Scott híd utolsó perceiről, mielőtt belefutott volna a hatalmas, Dali nevű konténerhajó.

A Srí Lankába tartó, szingapúri zászló alatt haladó hajó indiai legénysége körülbelül öt perccel a becsapódás előtt jelezte, hogy irányíthatatlanná vált a jármű. A motorok egy rövid időre bekapcsoltak ugyan, de a hajó mégis nekiment a hídnak, és gyakorlatilag megsemmisítette.

A baltimore-i rendőrség a vészjelzés után 90 másodperccel már lezárta a hidat, de a rajta dolgozó építőmunkásokat már nem tudták lehozni.

„Állítsátok le a forgalmat a hídon, közeledik egy hajó, amelyet nem lehet kormányozni. Ne legyen senki a hídon, ott van egy brigád, szóljatok a művezetőnek, hogy le tudjuk-e hozni őket ideiglenesen” – mondta egy rendőr, egy másik pedig már azt, hogy „ragadjátok meg őket!”.

Szerdán már felhagytak a kereséssel, és megnevezték a jobbára latin-amerikai állampolgárokból álló brigád első tagjait, akiket már halottnak tartanak. A vízbe esett nyolc emberből kettőt sikerült kimenteni. Szerdán már holttestek után kutattak.

„Azzal, hogy megakadályozták, hogy autók hajtsanak fel a hídra, ezek az emberek hősök, életeket mentettek meg” – mondta Brandon Scott, az amerikai város polgármestere.

„Az egész híd összeomlott” – kiabálta egy tiszt a rádióba, amikor szemtanúja lett a brutális pusztításnak.

A híd fontos kapocs a régió közlekedési hálózatában és a létfontosságú kikötő működését is hátráltathatja. A hajóforgalmat egyelőre felfüggesztették.

Amikor a hajó már vészesen közeledett a híd felé, még néhány jármű rajta volt és ezek az utolsó pillanatokban menekültek meg. Szerencse a szerencsétlenségben: a katasztrófa még a reggeli csúcsforgalom előtt történt.

Az építőmunkásoknak azonban nem sok esélyük volt, mert éppen a Patapsco folyó felett ívelő, közel 2,5 kilométer hosszú híd közepén dolgoztak.

Közben az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal megerősítette, hogy megszerezték a hajó adatrögzítőjét, és vizsgálják, hogy a szennyezett üzemanyag okozhatta-e a motorok leállását.

Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy amilyen hamar tud, ellátogat Baltimore-ba, és az újjáépítési költségeket – amelyek 600 millió dollárra rúghatnak – a szövetségi kormány állja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bajban a Gazprom: Kína mégsem Európa

Bajban a Gazprom: Kína mégsem Európa

Több mint húsz éve először jelentett veszteséget az orosz energetikai óriáscég, a Gazprom. Elemzők szerint a több milliárd dolláros mínusz annak a jele, hogy hatnak a nyugati szankciók és hogy a Kína felé fordulás nem kompenzálja az elvesztett európai bevételeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Heves harcok folynak Harkivnál, váratlanul Kijevbe látogatott Antony Blinken – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, váratlanul Kijevbe látogatott Antony Blinken – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Kedd reggel előre nem bejelentett látogatásra Kijevbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két újabb Patriot légvédelmi rendszert kért Washingtontól, hogy meg tudják védeni Harkiv megyét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×