eur:
385.71
usd:
354.75
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Pixabay

Több mint negyedéve terjedhetett a madárinfluenza az amerikai szarvasmarhák között, mire azonosították az első esetet

Egy friss tanulmány szerint azért terjedt el ennyire a betegség az Egyesült Államokban, mert államok között mozgatták a fertőzött haszonállatokat. Bizonyítottan jelenleg kilenc amerikai állam szarvasmarha-populációját érinti a járvány.

Egy kutatás szerint már legalább négy hónapja terjedhetett a madárinfluenza az amerikai szarvasmarhák között, amikor felismerték az első esetet. A járvány kilenc amerikai állam szarvasmarha-populációját érinti – írja a Telex a Reuters beszámolója alapján.

Az első H5N1 vírusfertőzésről még március 25-én adtak hírt Texasból, ekkor érkezett jelentés arról is, hogy ember fertőződött meg a vírussal ugyanitt – ez volt az első emlősről emberre terjedő eset. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint vadon élő madaraktól kaphatták el a szarvasmarhák a vírust. A mostani kutatás azt valószínűsíti, hogy

a betegség azért terjedt el ennyire, mert államok között mozgatták a fertőzött haszonállatokat.

A szakértők úgy vélik, 2023 végén terjedhetett át a vírus a madarakról a szarvasmarhákra. Az Arizonai Egyetem tanulmánya kitér arra is, hogy helyi állatorvosok megfigyelése alapján a tejelő szarvasmarháknak január elején váratlanul csökkent a tejtermelése, megváltozott a tej minősége, valamint csökkent a takarmányfogyasztás is. A szakemberek

egy texasi tejüzemben tenyésztett tehenek tejéből és orrváladékából azonosították az A típusú influenzavírust, amelyhez a madárinfluenza is tartozik.

Amikor sikerült regisztrálni a fertőzéseket, a helyi járványok már kezelhetetlenné váltak, ami miatt a tanulmány szerzői szerint komoly felelősség terheli az agrártárcát, amely nem közölt részleteket azokról az adatokról, amelyek lehetővé tették volna a kutatók számára, hogy nyomon kövessék a vírus fejlődését.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 12:15
×
×
×
×