eur:
385.68
usd:
354.36
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Humanitárius segélyt dobnak le egy repülőgépről a Gázai övezet északi részébe a harcok miatt nélkülöző palesztinoknak Dél-Izraelből nézve 2024. március 10-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Ariel Schalit

Izrael megnyitotta az asdodi kikötőt

Izrael növeli a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek mennyiségét.

"Az utóbbi néhány hétben a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek mennyisége jelentősen megnőtt" - hangsúlyozta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője hozzátéve, hogy a mennyiségek az elkövetkezendő napokban tovább emelkednek.

"A korábbinál sokkal több ivóvíz, élelmiszer, orvosi felszerelés, szükségszálláshoz szükséges felszerelés és más segély fog a Gázai övezetbe áramolni" - közölte.

Hagari rávilágított, hogy mindez annak köszönhető, hogy Izrael megnyitotta az asdodi kikötőt a palesztin térségbe szánt segélyszállítmányok előtt, illetve egy új határátkelőt is a régió északi részében, valamint növelte a Jordánia felől a déli Kerem Salom-i határátkelőn átáramló segélyek mennyiségét is.

Az izraeli hadsereg szóvivője beszélt arról is, hogy hazája együttműködik az Egyesült Államok közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnokságával (CENTCOM) is egy ideiglenes segélykirakó móló létesítése érdekében is.

"Kiemelt fontossággal bír a segélyek eljuttatása a gázai lakosokhoz, mert háborúnk a Hamász (terrorszervezet) ellen irányul, nem pedig Gáza lakossága ellen" - hangsúlyozta Hagari.

Mindemellett a World Central Kitchen (WCK) nonprofit szervezet is bejelentette, hogy újraindítja hétfőtől tevékenységét, miután csaknem egy hónapja hét munkatársa vesztette életét egy izraeli légicsapásban.

Címlapról ajánljuk
Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico több órás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×