eur:
385.7
usd:
354.84
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kiderült, melyik ország lehet a legbüszkébb a strandjaira

Idén is Spanyolország kapta a legtöbb, 638 kék zászló elismerést természetes fürdőhelyeinek kiváló állapotáért – ismertette az eredményt a Környezetvédelmi Nevelési és Fogyasztóvédelmi Egyesület (Adeac).

Ebben az évben a tavalyinál 11-gyel több spanyol strandon látható majd a kitüntető jelzés, amelynek megszerzéséhez figyelembe veszik a víz minőségét, a part tisztaságát, megközelíthetőségét, akadálymentességét, továbbá a felszereltséget, és hogy van-e vízimentő, illetve egészségügyi szolgáltatás.

A világ 52 országa rendelkezik kék zászlós strandokkal.

Az összehasonlításban Spanyolország 30 éve végez folyamatosan az élen. Idén Görögország és Törökország követik a sorban.

A feltételeknek megfelelő strandok közül a legtöbb, 159 a kelet-spanyolországi Valencia tartományban található, a Földközi-tenger partján, amelyet a dél-spanyolországi Andalúzia követ 156-tal. Harmadik helyen, 25 kék zászlós fürdőhellyel az észak-nyugaton fekvő Galicia végzett.

A díjazott spanyolországi partszakasz hossza összesen eléri az 515 kilométert.

Az elismerést 38 éve ítélik oda, hét strand azóta folyamatosan megfelel a követelményeknek, köztük például a playa Sant Joan Alicantéban, a playa La Fossa Calpéban vagy a playa Nord Gandíában.

A sportkikötők értékelésében Spanyolország a harmadik helyet szerezte meg Hollandia és Franciaország után 102 magas minősítésű hajóállomásával, amelyekből a legtöbb, 23 Katalóniában található.

Az Adeac arra is felhívta a figyelmet, hogy az Ibériai-félsziget két országa összesen 1187 kék zászlós strandot és kikötőt tudhat magáénak, amely a világszerte díjazott helyszínek 23 százalékát jelenti.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×