eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Getty Images/ David Lees

Tovább csökken szerdától az üzemanyagok ára - a nap hírei

Űrtechnológiai gyártóközpont épül Martonvásáron. Atomhadgyakorlatra készül Oroszország

Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken - írja a holtankoljak.hu. A benzin bruttó 5 forinttal, míg a dízel bruttó 4 forinttal lesz olcsóbb. A 95-ös literenkénti átlagára ezzel 624, a gázolajé 612 forintra mérséklődik.

Űrtechnológiai gyártóközpontot épít a Fejér vármegyei Martonvásáron a 4iG és a Remred. A Remtech nevű üzem maximum 400 kilogramm tömegű műholdak gyártását, összeszerelését és tesztelését végzi majd. A gyár 2026-ban kezdheti meg működését, 10 milliárd forintnál nagyobb beruházás lesz, és 85 új munkahelyet teremt.

A jövőben a megújuló energiaforrások arányát növelnék a legtöbben - derül ki az E.ON Hungária Csoport reprezentatív kutatásából. A vállalatcsoport közölte azt is: a következő években 1 milliárd eurót tervez költeni áramhálózatának fejlesztésére Magyarországon.

A dél-alföldi régió fejlesztését kiemelt feladatnak nevezte az építési és közlekedési miniszter. Lázár János azt mondta, a kormány azt szeretné, ha Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged térségében is létrejönne egy ipari centrum.

Rendkívüli költségvetési támogatást kér erre az évre a Budapesti Műszaki Egyetemnek a rektor és a 8 kar dékánja. A Telex úgy tudja, hogy ha nem kapnak pénzt, akkor csoportos létszámleépítés lesz a Műegyetemen.

Ma középszinten 73 ezer, emelt szinten több mint 2 ezer tanuló adott számot tudásáról a magyar nyelv- és irodalom érettségin. Babits Mihály és Karinthy Frigyes, az Antigoné és Ady Endre is szerepelt a vizsgakérdések között.

Lejárt az egyéni jelöltek ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határideje a június 9-ei önkormányzati választásra. Vasárnapig már csaknem 35 ezer jelöltet vettek nyilvántartásba a helyhatósági választásokra.

Leadta közös fővárosi választási listáját a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP a választási bizottságnál. Vitézy Dávid, a lista vezetője közölte: jelöltjeik olyan civilek és szakértők, akiknek szenvedélyük és hivatásuk a főváros.

Nyilvántartásba vett újabb öt pártlistát a június 9-ei európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Bizottság. Így várhatóan 11 pártlista szerepel majd a szavazólapon

Határozatban szólítaná fel az Országgyűlés kormánypárti többsége a baloldali képviselőket, hogy ne folytassanak magyar nemzeti érdekeket veszélyeztető tevékenységet. Emellett felkérnék a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy folytasson vizsgálatot az ügyben.

Történelmi jelentőségűnek nevezte a külgazdasági és külügyminiszter a kínai elnök szerdán kezdődő magyarországi látogatását. Szijjártó Péter elmondta: Hszi Csin-ping delegációja élén mindössze két európai uniós tagállamot keres fel: Magyarországot és Franciaországot. A tárgyalások egyik legfőbb témája a gazdasági együttműködés fejlesztése lesz, ezek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek.

Nagykövetséget nyit egymás fővárosában Magyarország és Örményország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta azt is: júliustól közvetlen légijárat köti össze a két fővárost.

Az Európai Unió kész lezárni a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárást. Az Európai Bizottság véglegesítette elemzését a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és úgy ítélte meg, hogy már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye.

Háborús gazdasági üzemmódba kell kapcsolnia az európai védelmi iparnak - jelentette ki a belső piacért felelős biztos Brüsszelben, az EU-Ukrajna védelmi ipari fórum ülése után. Thierry Breton szerint Európa csak így tud gyorsabban, és több katonai eszközt előállítani Ukrajna azonnali és hosszú távú támogatására.

Harcászati atomfegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök. Vlagyimir Putyin utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát, hogy készüljön fel a közeljövőben megtartandó hadgyakorlatra, amelynek pontos dátumát nem közölték.

Felszólította Rafah elhagyására a palesztin civileket az izraeli hadsereg. Becslések szerint mintegy 100 ezer palesztin él az érintett területeken. Közben a térségben zajlik a tervezett szárazföldi hadművelet előkészítése.

Az eredeti terveknek megfelelően a Szajnán lesz a párizsi olimpia nyitóünnepsége - jelentette ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Thomas Bach szerint az esemény biztonságával kapcsolatos növekvő aggodalmak ellenére a francia házigazdák kitartanak a ceremónia eredeti helyszíne mellett.

Május 21-ig jelentkezhetnek az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek a most megjelent 500 millió forintos keretösszegű pályázati kiírásra. felelős kormánybiztos, Ovádi Péter ismertetése szerint az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×