eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

800 milliárdot vár a kormány a különadóktól, újra lesz reklámadó – itt vannak a részletek

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón részletezte Orbán Viktor szerdai bejelentése mögötti részletes számokat.

A miniszterelnök közlése szerint honvédelmi és rezsivédelmi alapot hoz létre a kormány, ehhez elvonja számos ágazat extraprofitját. A csütörtöki Kormányinfón a gazdaságfejlesztési miniszter beszámolt az elvonások mértékéről és meg is indokolta az egyes ágazatok érintettségét.

Mint mondta, ez nem ágazati különadó, hanem extraprofit különadó lesz, 2022-re és 2023-ra is beszedik az alábbi összegeket a tervek szerint (kivéve a reklámadót). Az intézkedések összesen 800 milliárd forintot érintenek, ennyi ágazati adóbefizetés folyna be mindkét évben a honvédelmi és a rezsivédelmi alapba.

800 milliárd plusz 100 milliárd

Nagy Márton elmondta még, hogy ez a nyolc szektor az, ahol a legtöbb extraprofit termelődött, innen tudják elvonni annak jelentős részét.

"Rendeleti formában kerül beszedésre, hogy minél gyorsabban tudjunk lépni.

Az adók nagy részénél éves összegeket szedünk be, annak ellenére, hogy még csak május van"

– derült ki. A háborús veszélyhelyzet miatt léphet ilyen gyorsan a kormány, a rendeletek a (kétharmados kormánypárti többségű) Országgyűlés elé fognak kerülni.

A két alaphoz összesen 900 milliárd forint bevételt tervezett a kormány, amiből a lenti ágazati elosztásban 800 milliárd jön össze. Százmilliárd forintot kisebb adóemelések és adóváltoztatások formájában szed be az állam, így például lesz

  • jövedékiadó-emelés (dohány- és alkoholtermékek),
  • Neta-emelés (népegészségi termékadó – cukor-, só- és koffeintartalmú termékek),
  • cégautóadó-változtatás.

Ezekről Varga Mihály pénzügyminiszter fog a közeljövőben tájékoztatást adni.

A 900 milliárd forint megoszlása:

  • 700 milliárd forint rezsivédelmi alap (a lakossági rezsiár fenntartására költik)
  • 200 milliárd forint honvédelmi alap (a Zrínyi haderőfejlesztési programban zajló beszerzések lehetőség szerinti felgyorsítására költik).

Alább az ágazati elvonások, amelyeknek egyes részleteiről még egyeztetnek, de napokon belül megjelennek majd a vonatkozó rendeletek, mert "ezt a pénzt be kell szedni", ágazattól függően vagy egyszerre, vagy negyedévenként, vagy havonta – hangzott el a Kormányinfón.

Ágazati elvonások

Bankok

Extraprofit elvonása: 250 milliárd forint
Tranzakciós adó kiterjesztése: 50 milliárd forint

Indoklás: A háztartások megtakarításai közelítik a 13 ezer milliárd forintot; amíg a bankok 0,3 százalék kamatot fizetnek, viszont e pénzt kihelyezni – a jegybanknál, állampapírban vagy hitelben – 7 százalék körül tudják, addig extraprofit keletkezik.

Módszer: Nettó kamatbevétel, díj és jutalék lesz az alapja, "kamateredmény-arányos" lesz. Az értékpapír-tranzakciókra is kiterjesztik a tranzakciós illetéket, annak felső összehatárát pedig tranzakciónként a 6 ezer forintról 10 ezer forintra emelik.

Biztosítók

Extraprofit elvonása: 50 milliárd forint

Indoklás: Növekedett a lakosság biztonsági igénye és öngondoskodási hajlama, így a biztosítók profitja. A díjbevételekhez mérten lesz elvonás.

Módszer: Nettó kamatbevétel, díj és jutalék lesz az alapja, "kamateredményarányos" lesz.

Energiaszektor

Extraprofit elvonása: 300 milliárd forint

Indoklás: A szénhidrogén-kitermeléssel foglalkozók extra bevételre tesznek szert, hiszen a kitermelés költsége nem nőtt lényegesen, viszont egy év alatt az olajár kétszeresére, a gázár négyszeresére növekedett. A finomítók is jól járnak azért, mert az itthon használt orosz Ural olaj ára csak 85 dollár, a nyugati Brenté viszont 114 dollár. Főleg a Molt érintik az intézkedések Nagy Márton szerint.

Módszer: emelik a bányajáradékot (ez negyedévente fizetendő), elvonás érinti majd a Brent/Ural olaj ára közti különbséget.

Kiskereskedelem

Extraprofit elvonása: 60 milliárd forint

Indoklás: A kiskereskedelmi forgalom óriásit nőtt, áprilisban éves szinten 16 százalékot.

Módszer: a kiskereskedelmi különadó meglévő sávjait felhasználva változtattak:

  • 100 milliárd forint fölött a 2,7 százalékos különadókulcs 4,1 százalékra emelkedik
  • 30-100 milliárd forint közötti sávban 0,4-ről 1 százalékra növekszik a fizetendő arány
  • A legalsó sávban a mérték változatlan marad.

Telekommunikáció

Extraprofit elvonása: 40 milliárd forint

Indoklás: Jóval többet telefonáltak, interneteztek, roamingoltak az emberek.

Módszer: A forgalomra vetnek ki új adót.

Légitársaságok

Extraprofit elvonása: 30 milliárd forint

Indoklás: az elhalasztott utazások miatt az idei forgalom meghaladhatja a 2019-es jó évet is; 2022-re 7 millió magyarországi utasindulást és 14 millió összutasszámot várnak.

Módszer: Magukat a cégeket fogják adóztatni, induló utasonként 10-15 eurót kell majd fizetniük.

Gyógyszerforgalmazók

Extraprofit elvonása: 20 milliárd forint

Indoklás: A járvány miatt jóval több gyógyszer és vitamin fogyott. Az intézkedés a kis gyógyszertárakat nem fogja érinteni.

Módszer: A költségvetésbe visszafizetetendő társadalombiztosítás-támogatás után most 20 százalékot fizetnek az érintett cégek, ez 24 százalékra emelkedik.

Reklámadó

Extraprofit elvonása: 15 milliárd forint

Indoklás: Itt csak annyi derült ki, hogy ez a reklámozással és a tévézéssel függ össze. Lényeges, hogy a reklámadót csak 2023-tól vetik ki.

Módszer: Az hangzott el, hogy ezt az adót csupán felfüggesztették korábban, most ismét bevezetik.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×