eur:
387.56
usd:
356.64
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 22: Prince Harry, Duke of Sussex walks in the paddock before the F1 Grand Prix of United States at Circuit of The Americas on October 22, 2023 in Austin, Texas. (Photo by Kym Illman/Getty Images)
Nyitókép: Kym Illman/Getty Images

Sorban kapja a "pofonokat" a hazalátogató Harry

Hiába látogatott haza Harry herceg, apja, III. Károly brit uralkodó nem találkozik vele. Ha ez nem lett volna elég, volt katonai egysége is kellemetlen meglepetéssel várta. Szvetnik Endre londoni tudósítása.

A brit királyi családtól elhidegült és Amerikába költözött Harry hercegről már egy ideje keringenek olyan hírek, hogy szeretné valahogy rendezni a viszonyt.

Most remek alkalom kínálkozott, amikor a sussexi herceg hazalátogatott az általa létrehozott és sérült vagy beteg katonai veteránokat támogató Invictus Játékok emlékünnepségére.

Jött azonban az első pofon:

a rákkezelése után erőre kapott III. Károly király „túl elfoglalt” ahhoz, hogy találkozzon a fiával.

Ezt a Buckingham palota közölte Harryvel, akinek szóvivője megerősítette a hírt. Pedig a herceg korábban sem rejtegette, hogy szeretne egy találkozót.

Harry kedd délután landolt Londonban (és valószínűleg elkerülte az esti, sokkoló elektronikus útlevélellenőrzési káoszt). Tervei között szerepelt, hogy szerdán délután egy hálaadó szertartáson mond beszédet.

Felesége, Meghan Markle sussexi hercegné, és gyerekei sem utaztak vele. Annak ellenére, hogy Meghan az, akinek a rasszizmusról és hidegszívűségről szóló vádjai után romlott meg a pár viszonya a családtagokkal, az egyedül érkezett Harryvel sem Károly király, sem Harry bátyja, a trónörökös Vilmos sem találkozik.

Pedig a kisebbik fiú – aki az ötödik az örökösödési rangsorban – februárban, apja rákdiagnózisa után felkereste Károlyt.

És hogy mi áll a király naptárában, ami nem teszi lehetővé, hogy lássa a fiát? Egy királyi garden parti délután 4-kor a Buckingham palotában – egy végre kifejezetten meleg májusi délutánon.

Azt, hogy mennyi szándékosság van abban, hogy Károly és Harry programjai – melyekre külön-külön sok embert meghívtak – egy időpontra esnek, lehet, hogy felfújja a sajtó. Viszont annál a döntésnél bizonyosan felmerült, hogy mit érezhet a kisebbik királyi sarj, amely szerint

volt katonai egysége bátyjának, Vilmosnak adományoz a jövő héten egy tiszteletbeli címet.

A trónörökös Harry Katonai Légierő Hadtestének lesz a „főezredese”, ezt az ünnepi rangot a brit Nemzetközösség sok fegyveres erejében használják.

Harry a Katonai Légierő Hadtest kötelékében teljesített szolgálatot Afganisztánban, ahol – memorájában tett vallomása szerint – több tálib harcost megölt.

Jelentések szerint az eredetileg Harrynek szánt címet azért kapja Vilmos, mert öccse feladta aktív tevékenységét a királyi családban, és emiatt lehetetlenné vált a cím átadása. Míg Harry egy Apache harci helikoptert vezetett, addig Vilmos mentőhelikopter-pilóta.

Harry szóvivője Károly elfoglaltsága kapcsán azt közölte: a herceg megérti, hogy apja naptára zsúfolt, és reméli, hogy hamarosan viszontláthatja. Londonból Harry Nigériába utazik, ahol már csatlakozik hozzá felesége, Meghan, egy „kvázi királyi látogatásra” – jegyezte meg a hírről egy brit lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×