eur:
387.24
usd:
356.29
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Palesztinpárti diákok tüntetnek transzparensekkel a gázai háború ellen a Dél-Mississippi Egyetem területén, Hattiesburgban 2024. május 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Radikálisabb vélemények is megjelentek a tiltakozó palesztinpárti tüntetők körében

Gáza-párti diákok elbarikádozták magukat az Amszterdami Egyetemen. Közben az angliai Oxfordban a tiltakozni vágyó diákoknak alá kell írniuk egy kiáltványt, amely gyakorlatilag Izrael felszámolását követeli.

Az amerikai összecsapások és rendőri fellépés után Európában, Amszterdamban is erőszakba torkolltak a Gáza párti diáktüntetések. A holland rendőrség kedden bulldózerrel számolta fel a helyi egyetem egyik épületénél a barikádokat és tartóztatott le 169 embert. Az éjszaka azonban a Palesztina-párti diákok egy másik épületben barikádozták el magukat – szavaik szerint addig, amíg az egyetem meg nem szakít minden kapcsolatot Izraellel.

(Mindez Amszterdamban történik, amely a katolikustól különböző vallások 1492-es, spanyolországi betiltása után és a portugál inkvizíció miatt a zsidó élet egyik történelmi központja volt Európában.)

Kedden a Zürchi és a Berlini Szabadegyetemen is oszlatott a rendőrség, ahogy a múlt héten a párizsi Sorbonne-on is. A több országban tiltakozó diákok követelései között van, hogy egyetemeik szüntessék meg pénzügyi kapcsolatokat az izraeli telepesekkel (a radikálisabb tiltakozók ez alatt egész Izraelt értik) és a fegyvergyártó cégekkel.

A Dublini Egyetem a héten közölte, hogy visszavonja befektetéseit olyan izraeli cégekből, amelyek az ENSZ szerint a megszállt Ciszjordániában lévő zsidó telepekhez köthetők.

Közben az Oxfordi Egyetem sátortáborában tiltakozni akaró diákokkal a szervezők aláíratnak egy nyilatkozatot az angol átírással Thawabit néven emlegetett jegyzék melletti kiállásról – állítja a Telegraph című lap. Az újság – amelynek tudósítóját más jobboldali lapok képviselői mellett kitessékelték a táborból – megjegyzi: ezt a dokumentumot még az 1970-es években fogalmazta meg a Palesztinai Felszabadítási Szervezet, és a jelenleg követelt „kétállami megoldásnál” is tovább megy, gyakorlatilag Izrael mint zsidó állam felszámolását követeli.

A céljai szerint Jeruzsálemet Palesztina fővárosaként kell elismerni, ahogy el kell ismerni az önrendelkezéshez és „a gyarmatosított népeknek a megszállással szembeni ellenállásához” való jogát is. Emellett az Izrael alapítása idején elűzött vagy elmenekült palesztinokat vagy leszármazottaikat vissza kell engedni őseik földjére, ami gyakorlatilag a mai Izrael „összeomlását” idézné elő.

A palesztin keffijeh kendőt és sebészmaszkokat viselő diákok mellett – a dokumentumot nem említve – kiállt 80 oxfordi professzor is. Egyes zsidó diákok, köztük a palesztin zászlóktól hemzsegő tüntetőtábor előtt izraeli zászlóval vagy jelképekkel megjelenők, arra panaszkodtak, hogy zaklatják őket. Egyetemi szervezeteik szerint a zsidó diákok „szociális izolációban érzik magukat és nem tudnak barátságokat kötni”.

A rendőröket „semmilyen kérdésre nem válaszolunk” szöveggel fogadó tiltakozók között azonban zsidó diákok – amerikaiak és európaiak – is vannak, akik közül az egyik „75 éve folyó népirtásnak” és „apartheidnek” nevezte az izraeliek és a palesztinok konfliktusát (annak ellenére, hogy ezt egyetlen nemzetközi szervezet sem fogadja el).

Rishi Sunak brit miniszterelnök ezek után „az antiszemitizmus elfogadhatatlan felerősödéséről” beszélt, és csütörtökre találkozót szervezett a vezető egyetemek dékánhelyetteseivel és a palesztin párti diákcsoportok képviselőivel.

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban szerdaán 33 embert vettek őrizetbe a George Washington Egyetemnél. Ezt követően további tüntetők jelentek meg, összecsaptak a rendőrökkel, akik paprikaspray használatával oszlatták szét a tömeget és további embereket tartóztattak le.

A Massachusettsi Egyetemen szerda reggel szintén összecsaptak Izrael-ellenes tüntetők a rendőrökkel, helyi sajtóforrások szerint 64 ember került a rendőrség őrizetében.

New Yorkban az állami egyetem divat- és formatervezési intézeténél (Fashion Institute of Technology) tartóztattak le további több tucat embert a rendőrök, az egyetem vezetése kérésére fellépve.

(A nyitóképen: Palesztinpárti diákok tüntetnek transzparensekkel a gázai háború ellen a Dél-Mississippi Egyetem területén, Hattiesburgban 2024. május 7-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×