eur:
387.24
usd:
356.29
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke (j3) kibocsátja az emlékérmet a magyar olimpiai és paralimpiai csapat emlékérme- és bélyegkibocsátással egybekötött divatbemutatóján a Várkert Bazárban 2024. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Megvan az első olimpiai ezüst

Az MNB a sport napján kiadta, a gyűjtők öt óra leforgása alatt az utolsó darab olimpiai ezüst emlékérmét is megvették idehaza. Volt, aki fél órát várakozott a webshopban, hogy az elsők között jusson hozzá a 15 ezer forint névértékű érméhez.

A magyar sport napján, május 6-án bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Nyári Paralimpiai Játékok megnevezéssel legújabb, 15 000 forintos névértékű ezüst és 3000 forintos színesfém emlékérméjét. A 925 ezrelék finomságú, 24 grammos nemesfémből összesen 5000 darab készült, a példányok jelentős részét pedig már az év elején előjegyzéssel lekötötték a gyűjtők. Az online megvásárolható szabad keret öt óra leforgása alatt talált gazdára – mondta el az InfoRádióban Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója. Az értékesítés második körében az előjegyzett, de át nem vett darabok kerülnek majd fel Pénzverő Zrt. honlapjára, várhatóan június elején.

A 2024-es párizsi ötkarikás játékok alkalmából kibocsátott ezüst méretével, tömegével és érmeképével megegyező 3000 forintos selyemfényes színesfémből 7000 darab készült, anyaga 75 százalékban réz és 25 százalékban nikkel – mondta el az igazgató, aki hozzátette azt is, hogy tulajdonképpen jubileumi kibocsátásról van szó, hiszen a nyári játékokra legelőször négy évtizede, 1984-ben vert emlékérmét a jegybank. A Los Angeles-i olimpiára kiadott 500 forintos még csak 640 ezrelékes finomságú volt, méretében azonban a mostaninál 3 milliméterrel nagyobb, 4 centiméter átmérőjű és 28 grammos. Érdekesség, hogy az első sporttematikájú emlékérme 1980-ban szintén az ötkarikás játékokhoz kötődött, méghozzá a téli olimpiához.

Az MNB teljes olimpiai kollekciója a mostani megjelenésig tíz nyári és négy téli olimpia összesen húszféle verete volt. Mind közül a legbővebb a 2016-os kibocsátás, akkor egyszerre három: színesfém, ezüst és arany változat jelent meg. Utóbbi miniarany 0,5 grammos, és „A világ legkisebb aranypénze” nemzetközi gyűjtőprogram részeként bocsátotta ki az MNB. Ilyen apró olimpiai aranyveret – Rión kívül – csak Londonra készült – mondta el Hergár Eszter társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 19:54
×
×
×
×